skip to Main Content
Mauvestraat 198, unit 202, 1506 JM Zaandam info@osteopathieveerkracht.nl 075-6708165

Valt osteopathie onder het eigen risico?

Nee, osteopathie valt niet onder de eigen bijdrage. De ‘eigen bijdrage’ geldt alleen voor medische kosten die onder de basisverzekering vallen. Osteopathie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering en telt dus niet mee in deze eigen bijdrage.

Saskia Breinburg is gediplomeerd osteopaat en geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Zorgverzekeraars stellen dit als voorwaarde voor vergoeding van osteopathie.

Waaruit bestaat een behandeling?

De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. De meeste corrigerende handgrepen worden uitgevoerd terwijl de patiënt op de behandelbank ligt. De osteopaat behandelt verschillende delen van het lichaam, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Bloedaanvoer, bloedafvoer, bezenuwing en andere systemen die invloed op de klacht hebben zijn onderdeel van de behandeling.

Moeten er altijd klachten zijn om behandeld te kunnen worden?

Dat men regelmatig naar de tandarts gaat om problemen aan het gebit te voorkomen vindt men heel normaal. Dat we ook ons lichaam regelmatig laten controleren om te kijken of alles in orde is, komt maar weinig voor. Eigenlijk zou iedereen er verstandig aan doen zich jaarlijks door een osteopaat te laten controleren. Reeds voordat een klacht zich manifesteert, geeft het lichaam voldoende signalen dat het niet optimaal functioneert! De osteopaat voelt en herkent deze signalen.

Is de osteopathie een alternatieve geneeskunde?

Nee, osteopathie is complementair (aanvullend). In Amerika waar de osteopathie zijn oorsprong vindt, wordt dit vak uitsluitend door artsen beoefend. In Nederland waar de osteopathie sinds de jaren negentig bekend is, hebben de osteopaten allen als basisopleiding fysiotherapie. Vervolgens duurt de opleiding tot osteopaat vijf jaar. De verzekeraar rubriceert de osteopaat vaak onder alternatief.

Hoe vaak wordt er behandeld?

De behandelfrequentie ligt over het algemeen laag, omdat het lichaam tijd nodig heeft zich aan de nieuwe bewegingswinst aan te passen. In de praktijk blijkt dit ongeveer een keer in de een á twee weken te zijn. Tevens probeert men de patiënt inzicht te geven wat de oorzaak van de verstoring binnen het lichaam is. Aandacht voor leefwijze en eigen verantwoordelijkheid zullen meewerken aan het gezond worden.

Heb ik voor de osteopaat een doorverwijzing van mijn huisarts nodig?

Nee, een osteopaat is opgeleid om zelf een werkdiagnose te stellen.

Wat kost een behandeling?

In Amsterdam Zuidoost kost een consult van 45 min € 80 .
In Zaandam kost een consult van 50 min € 85 ; een normaal (25 min) consult kost € 68.
Er dient na afloop van de behandeling direct afgerekend te worden, dit kan contant of per pin. Het laatste wordt geprefereerd.

 

Back To Top