Baby's en kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen

Osteopathie is ook voor baby’s en kinderen een geschikte behandelmethode die verlichting kan bieden voor klachten waarvan de huisarts geen oorzaak kan vaststellen. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Soms kan er een probleem ontstaan waar je jezelf zorgen over begint te maken. Je kindje is alsmaar aan het huilen of lijkt ergens pijn te hebben. Mocht de huisarts geen fysieke oorzaak weten te vinden, kan osteopathie een goede manier zijn om de klachten te kunnen behandelen.

Spanning in het weefsel

Het lichaam van een baby is heel kwetsbaar en gevoelig voor spanning in het weefsel. De geboorte kan hier ook een oorzaak van zijn. Soms zit een baby lang vast in het geboortekanaal, wordt er te veel aan het hoofdje getrokken of gaat de baby juist (te) snel de bevallig door. Hierdoor kunnen beperkingen in het lichaam ontstaan die klachten op kunnen leveren. Een baby laat zijn of haar klachten non-verbaal zien en communiceert, bijvoorbeeld door veel en lang te huilen. Schroom niet en trek dan aan de bel!

Bij welke klachten?

Osteopathie kan nuttig zijn wanneer deze klachten voorkomen:

  • excessief huilen
  • veel onrust
  • voorkeurshouding
  • overstrekken
  • spugen
  • slaapproblemen

De behandeling

Osteopathie is een zachte en vooral veilige methode voor baby’s om het weefsel soepeler te maken, zoals organen, botten en spieren. Hierbij wordt gekeken naar het hele lichaam. De klacht hoeft namelijk niet op dezelfde plek te zitten als de oorzaak van die klacht. De behandelmethode is manueel, wat wil zeggen dat het volledig met de handen uitgevoerd wordt. De osteopaat voert ‘mobilisaties’ uit op het babylichaam. Dit is een voorzichtige massage om spieren en gewrichten weer beweeglijker te maken. Er komen dus geen medicijnen of apparaten bij te pas. Daarnaast is er aandacht voor het verhaal: de geboorte en eerste dagen van het leven van je baby hebben namelijk veel invloed op zijn of haar vroege ontwikkeling en kunnen de sleutel zijn tot de oorzaak van de klacht.

Over Osteopathie Veerkracht

Saskia Breinburg is osteopaat van Osteopathie Veerkracht in Zaandam. Zij is aangesloten bij zowel het Nederlandse Register voor Osteopathie (NRO) als de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Ze behandelt kinderen, baby’s, volwassenen, ouderen en zwangere vrouwen. Neem hier contact op om een eerste afspraak in te plannen.