‘Ik kan weer van mijn baby genieten’

‘Quinten werd steeds onrustiger. Ik had het gevoel dat hij helemaal niet lekker in zijn lijfje zat’, weet Carianne Lahnstein nog precies over haar destijds enkele weken oude baby. ‘Hij werd een borstweigeraar, dronk niet goed en boerde veel. En tussen de voedingen door had hij heel korte slaapjes, waarna hij weer begon te huilen. Langzamerhand veranderde hij in een huilbaby. Hij huilde wel tien uur per dag!’

Geplande keizersnede

‘Quinten is, net wat te vroeg, via een geplande keizersnede geboren. Hij lag eerst op de afdeling Neonatologie omdat hij last had van ‘macrosomie’ – dat is een groot lijf met bijbehorende complicaties – veroorzaakt door mijn diabetes. Toen we na tien dagen thuis kwamen, hebben we hem in zijn ledikantje gelegd. Hij zette het meteen op een krijsen. Het bedje was gewoon te groot voor hem en daarom sliep hij vanaf dat moment in een cosleeper naast ons bed. Zo lag hij ’s nachts vlak naast me. Dat was op zich wel prettig, maar hij werd wel steeds vaker wakker en begon steeds meer te huilen. Hadden ze in het ziekenhuis misschien iets over het hoofd gezien?’

Radeloos

Carianne was op een gegeven moment helemaal radeloos. ‘Op deze manier redde ik het niet! Ik zag op het laatst ook niet meer wat hij wilde. Dat was ik helemaal kwijt geraakt in dat gehuil. Was hij moe? Moest hij eten? Ik voelde me een heel slechte moeder. Ik heb de kinderarts gebeld, maar daar kon ik pas drie weken later terecht. Drie weken?! Dat ging ik niet redden! Quinten had sneller hulp nodig. Er was iets mis met hem. Hij hield zijn hoofdje altijd een beetje scheef als ik hem oppakte en had geen zuigreflex als ik een vinger in zijn mondje stopte. Hij was inmiddels een raadseltje voor me geworden.’

Osteopathie Veerkracht

Een vriendin raadde Carianne aan om met Quinten naar een osteopaat te gaan. Een kennisje had daar heel goede ervaringen mee gehad. ‘Ik ben meteen op internet gaan zoeken naar een osteopaat die baby’s behandelt en kwam al snel op de website van Osteopathie Veerkracht terecht. Veel van Quintens klachten stonden daar allemaal op een rijtje. Het was voor mij meteen duidelijk: ik moest naar Saskia toe om Quinten weer rustig te krijgen!’

Warme persoonlijkheid

‘We kwamen bij Saskia en het was echt geweldig hoe hij op haar reageerde’, klinkt het enthousiast. ‘Het was zo mooi om te zien hoe rustig zij met hem, en met een moeder die hoog in haar emotie zat, omging. Ik zag gewoon dat hij zich bij haar meteen ontspande. Alles heerlijk over zich heen liet komen. En ze liet mij ook in mijn waarde. Ze nam me serieus. Ze is gewoon een heel warme persoonlijkheid die écht geïnteresseerd is in jou als mens.’

Baby met verborgen reflux

‘Nadat Saskia zijn schoudertje, kaak en ruggetje had losgemaakt, had ik meteen een heel andere baby. Quinten heeft de rest van de dag gewoon aan één stuk door geslapen en ’s avonds had ik hem weer aan de borst! Tijdens de behandeling had Saskia ook gemerkt dat Quinten veel boerde en slikte. Op het consultatiebureau hadden ze me gevraagd of Quinten ook spuugde. Nee, dat deed hij niet, dus hij had geen last van reflux. Maar dat had hij wel degelijk, maar hij slikte alles meteen weer door. Dankzij Saskia kwam ik erachter dat hij een verborgen reflux had! Ik heb thuis gelijk zijn bedje omhoog gezet en zijn voeding iets dikker gemaakt.’

Lekker knuffelkind

‘In totaal heeft Quinten zes behandelingen gehad. En toen zei Saskia dat hij klaar was. Zijn rug voelde beter en zijn heupjes en schoudertjes zaten niet meer vast. Het gaat nu echt goed met hem. Ik zie ook weer beter aan hem wat hij wil. We kunnen weer helemaal van elkaar genieten. Ik heb een heel blije baby terug, een lekker knuffelkind.’

Grootste opluchting aller tijden

Carianne: ‘Ik vind het nog steeds bijzonder als ik terugdenk aan de behandelingen. Het is zó fijn als je bij iemand binnenkomt die in alle rust naar je luistert. Ik dacht op dat moment echt dat ik knettergek werd. Ik zag overal spoken. Maar zij luisterde, herkende de problematiek en wist wat ze moest doen. In feite was ze een vreemde voor ons, maar het was zó mooi om te zien hoe enthousiast ze bezig ging met een baby’tje van een week of 9. En het was ook zó mooi om te zien hoe Quinten daarop reageerde. Natuurlijk is Saskia geen wonderdokter, maar ze heeft voor mij wel gezorgd voor de grootste opluchting aller tijden. Ik zou haar zeker aanraden aan ouders die met hetzelfde dilemma zitten!’