De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt; pijn door een blessure of overbelasting. Tijdens een onverwachtse beweging schiet het je flink in de rug, je hebt je verstapt of hebt langdurig last van een bepaald lichaamsdeel. Met zulke problemen kun je terecht bij een fysiotherapeut, maar wist je dat osteopathie in veel opzichten erg nuttig kan zijn? Voor veel mensen is het alleen niet helemaal duidelijk wat het verschil tussen beide beroepen precies is.
Insteek fysiotherapie
Als er bepaalde klachten ontstaan, richt de fysiotherapeut zich op de behandeling van de klachten aan het bewegingsapparaat. Onder bewegingsapparaat verstaan we alle gewrichten, beenderen en spieren. Om de klacht te verminderen of te verhelpen, wordt er volledig geconcentreerd op het probleemgebied dat jij hebt aangegeven. De fysiotherapeut heeft in die zin vaak voornamelijk een ondersteunende rol.
Wanneer osteopathie?
Bij osteopathie ligt dat net anders. Bij deze behandelwijze wordt gekeken naar het hele lichaam. Daarbij wordt er gefocust op drie lichaamssystemen: het zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het organensysteem. Er is altijd samenhang, een verband tussen deze verschillende onderdelen van je lichaam. Als er in één van deze systemen een probleem zit, kan dat zich ook uiten in een van de andere. Zo kun je bijvoorbeeld rugklachten of nekklachten hebben, terwijl de oorzaak schuilt in de organen of het zenuwstelsel. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Dit is de reden dat je ook met andersoortige klachten, zoals darmproblemen of slecht slapen, bij de osteopaat terecht kunt.
Verschillen tussen werkwijze
Omdat je bij beide behandelwijzes een verschillende insteek hebt, zitten er uiteraard ook verschillen in de werkwijze van de behandeling. Bij het onderzoeken van de klacht kijkt een osteopaat, zoals gezegd, naar het gehele lichaam. Pas als de oorzaak van de klacht is gevonden, begint de daadwerkelijke behandeling. Zo kan het voorkomen dat er een ander lichaamsdeel behandeld moet worden dan waar de pijn zich uit. De fysiotherapeut focust zich geheel op het bewegingsapparaat. Vaak wordt er behandeld aan de hand van bepaalde bewegingen op de plek waar je pijn hebt.
De behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren. Hoe de technieken toegepast worden, is afhankelijk van het probleem. Het kunnen zachte of vrij stevige handgrepen zijn. Omdat de behandeling ook zeer zacht en voorzichtig kan zijn, is osteopathie ook geschikt voor jonge kinderen en baby’s.
Goede samenwerking
Ondanks dat osteopathie en fysiotherapie verschillen, staan ze ook nauw met elkaar in verband. Voor de beste zorg werken osteopaten en fysiotherapeuten vaak samen. Dit kan voorkomen wanneer de het lichaam erbij gebaat is de klacht op verschillende manieren aan te vliegen. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel immers altijd: mensen helpen om van hun klachten af te komen. Heb jij klachten en weet jij eigenlijk niet wie jou het beste kan helpen? Neem gerust contact op.
Osteopathie Veerkracht
Heb jij last van bepaalde (lichamelijke) klachten? Bij Osteopathie Veerkracht help ik je graag verder. Ook kinderen met fysieke klachten kunnen bij Osteopathie Veerkracht terecht. Misschien heeft je kind last van darmproblemen? Of slaapt je kind slecht? Met osteopathie is vaak veel verbetering te behalen.