Benauwdheid? Osteopathie kan helpen!

Voor de mens is niets zo belangrijk als ademhalen. Zonder eten en vocht kunnen we een paar dagen overleven, maar zonder ademhaling begeven we het binnen enkele minuten. Helaas lukt het niet iedereen om op de juiste manier adem te halen. Het resultaat is dan een benauwd gevoel, alsof je niet genoeg lucht binnenkrijgt. Heel vervelend, want dat kan je dagelijks leven negatief beïnvloeden. Op zoek naar een oplossing? In dit blog lees je hoe osteopathie kan helpen.

Verkeerd ademhalen

Verschillende organen in ons lichaam zorgen ervoor dat we kunnen ademhalen. Daar denken we niet bij na, we doen het vanzelf. Maar wanneer we stress hebben, veranderen we onze ademhaling. We ademen sneller of dieper, of houden onze adem juist in. Op de korte termijn kun je daardoor gaan hyperventileren of een benauwd gevoel krijgen. Wanneer je langere tijd niet goed ademhaalt, kan dat ook voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je nek en rug, of van een verminderde spijsvertering. Een benauwd gevoel kan je ook angstig maken, wat onrust veroorzaakt en op die manier voor nog meer stress zorgt. Een vicieuze cirkel!

Osteopathie bij benauwdheid

Wanneer je last hebt van benauwdheid, kun je langsgaan bij de osteopaat. Hij onderzoekt dan de structuren in je lichaam die van belang zijn bij het ademhalen. Dat zijn bijvoorbeeld de middenrif, de ribben en het zenuwstelsel. De oorzaak kan dan gevonden worden in bepaalde blokkades in je lichaam. Deze kan de osteopaat opheffen door met de handen zachte bewegingen te maken. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te behalen. In veel gevallen kan osteopathie een fijne oplossing bieden voor ademhalingsproblemen. Levert dit niet het gewenste resultaat op? Dan verwijst de osteopaat je door naar een andere arts.

Wat je zelf kunt doen

Als je verkeerd ademhaalt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook belangrijk dat je jezelf leert om adem te halen op de juiste manier. Probeer altijd door je neus te ademen, in plaats van door je mond. Daarbij moet het voelen alsof je dit vanuit je buik doet. Niet vanuit de borst! Ademhaling vanuit de borst kost namelijk veel meer energie dan buikademhaling, omdat je je spieren hierbij moet aanspannen. Wanneer je merkt dat je stress hebt, kun je proberen om een ademhalingsoefening te doen waarbij je je heel geconcentreerd focust op je ademhaling. Je legt dan één hand op je buik en de andere op je borst. Ontspan en probeer je ademhaling te verplaatsen naar je buik. Adem dan drie keer langzaam en diep in. Op die manier breng je jezelf tot rust en vermijd je dat vervelende benauwde gevoel.

Lichamelijke klachten?

Merk jij vaak dat je verkeerd ademhaalt? Heb je soms een benauwd gevoel of vervelende nek- en rugklachten? Voor verschillende lichamelijke klachten kan osteopathie een uitkomst bieden. Benieuwd wat Osteopathie Veerkracht voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op, dan gaan we samen aan de slag!