Osteopathie bij menstruatiepijn? Het hielp Marije!

Ongesteld zijn is voor niemand een pretje. Vaak voel je het al vroegtijdig aankomen: pijn in de rug, buik of het hoofd. Wanneer je PMS hebt zijn deze klachten zo erg dat je je dagelijkse gang van zaken niet door kon zetten. Marije (24) kon het niet meer uitstaan.

Ervaring

‘Ik werd heel jong al ongesteld, op mijn 11e. Ik heb altijd al pijn gehad voor mijn menstruatie. Overdag slikte ik pijnstillers en ’s avonds lag ik in bed te lijden. De pijn was echt heel intens. Ik kreeg vlagen van intense buikkrampen waarvan ik niet wist hoe ik ermee om moest gaan. Wanneer ik daadwerkelijk mijn menstruatie kreeg, verdwenen de klachten gelukkig grotendeels, maar het was elke maand weer raak.’

Mentaal

‘Behalve dat ik fysiek klachten had, was ik ook enorm prikkelbaar. Nu ben ik me daar bewust van en probeer ik erop te letten, maar zeker in mijn tienerjaren heeft dat tot genoeg uithalen geleid, zeker richting mijn ouders, haha. Ik ben veel gevoeliger en ervaar sneller boosheid of stress. Dan hoeft er maar het kleinste te gebeuren om mij te irriteren.’

Verbeteringen

‘Er is geen directe behandeling voor PMS, dat werd me direct al verteld toen ik eindelijk mijn diagnose kreeg. Genoeg slaap, goed bewegen en een goed dieet, dat zou helpen de klachten verlichten, zo vertelden meerdere huisartsen me. Maar dat deed ik allemaal toch al? Ik sliep acht uur per nacht, sportte een paar keer in de week en at prima. En toch had ik elke maand zoveel pijn dat het voelde alsof ik wel flauw kon vallen. Ik ging op zoek naar iets anders dat kon helpen, want ik geloofde echt dat dat er moest zijn. Na wat research te doen kwam ik uit bij Saskia van Osteopathie Veerkracht.’

Research

‘Ik denk dat goed research doen belangrijk. Doordat ik daar mijn tijd voor heb genomen, kwam ik direct bij iemand terecht waar ik me prettig bij voelde. Doordat osteopathie zo’n “zachte” toepassing heeft, voelde ik me er prettig bij. Ik was in de eerste instantie bang dat de klachten juist erger zouden worden doordat je er druk op uitvoert, maar dat was helemaal niet het geval. Saskia keek naar mijn hele lichaam, niet alleen naar waar de klachten zaten. Zo kwamen we er onder andere samen achter dat mijn bekken niet mobiel was en dat dat de buikpijn verergerde. Saskia heeft samen met mij alle factoren doorgenomen die invloed zouden kunnen hebben op mijn menstruatie en zo zijn we samen tot een plan gekomen.’

Verbeteringen

‘Mijn menstruaties zijn nu aanzienlijk beter te verdragen. Ik heb minder de pijn in de weken vooraf en kan gewoon mijn dagelijkse dingen weer oppakken. Ik voel me beter dan ik ooit heb gedaan. Menstruaties zijn nu slechts een ongemak en ik heb niet meer die vreselijke pijn in mijn lichaam. Ja, mijn kwaliteit van leven is er een stuk beter van geworden.’