Zo help je jouw baby de nacht doorslapen

Hoe kun je je baby helpen doorslapen? Dat is een vraag die vele ouders zichzelf stellen, want slaapproblemen bij baby’s komen veel voor. Voor een deel is dit normaal: baby’s slapen nooit meteen door na hun geboorte. Dit kost tijd: gemiddeld zo’n zes maanden. Een baby moet het ritme van 24 uur namelijk nog leren. We geven je wat praktische tips over wat je kunt doen om je baby te ondersteunen bij het doorslapen. Als jouw baby onrustig blijft, kan een osteopaat met je mee kijken. Osteopathie Veerkracht is gespecialiseerd in kinderosteopathie.

Je baby helpen doorslapen: laat weten dat je vlakbij bent

Als je baby hard huilt ben je waarschijnlijk geneigd om hem of haar snel uit het bedje te halen. Toch is dit niet per se nodig om je kindje gerust te stellen. Troost je baby en zeg hem of haar dat je dichtbij bent. Zeg je baby ook dat hij of zij weer in slaap kan vallen. Op deze manier kan je je baby helpen doorslapen zonder dat je hem uit het bedje haalt. Wél neem je de verlatingsangst bij je kindje weg. Misschien begrijpt je baby nog niet alles wat je zegt, maar (on)bewust weet hij dat je dichtbij blijft.

Laat je kind niet in slaap vallen tijdens het voeden

Gebeurt het bij jou vaak dat je kindje in slaap valt tijdens het voeden? Dan is het goed om daarmee aan de slag te gaan. Als je baby telkens tijdens het voeden in slaap valt, heeft hij het voedingsmoment op den duur nodig om te kunnen slapen. Zorg er dus voor dat je baby niet (te vaak) tijdens voedingsmomenten in slaap valt.

Wat te doen als je baby moeite blijft hebben met doorslapen?

Baby’s slapen tot ongeveer 6 maanden lang niet altijd door. Maar geen enkele baby is hetzelfde. Hoe weet je wanneer het goed is om verder te kijken? Als je echter het gevoel hebt dat je kindje iets dwarszit, is het goed om verder te kijken. We raden dit aan bij de volgende situaties:

  • Spanning bij je baby
  • Veel huilen tijdens het verschonen
  • Je kind beweegt veel met zijn armen en benen
  • Je baby wil niet op zijn rug slapen
  • Je hebt het gevoel dat je baby pijn heeft, maar je kunt dit niet aanwijzen
  • Je hebt alles geprobeerd om je baby te laten doorslapen, maar niets helpt

Behandeling door een kinderosteopaat

Een kinderosteopaat kan in zo’n situatie onderzoeken waarom je baby telkens wakker wordt. Het kan namelijk te maken hebben met de omgeving of met een lichamelijk ongemak. Het prettige aan een kinderosteopaat is dat ze zowel de omgeving als de gezondheid van je kind meeneemt in het onderzoek. Baby’s kunnen moeite hebben met doorslapen door onder meer de volgende lichamelijke problemen:

  • Darmklachten
  • Problemen met de wervelkolom of schedelnaden
  • Verborgen reflux
  • Problemen met de nekwervels

Een gunstige omgeving

Daarbij wil de kinderosteopaat ook weten of de omgeving optimaal is om te slapen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een regelmatig ritme
  • Een rustige slaapplek

Door voorzichtig manuele therapie toe te passen, kan de osteopaat spanning en pijn behandelen.

Deskundig advies?

Slaapt jouw baby na deze tips nog niet door en heb je deskundig advies nodig? Neem dan contact op met Osteopathie Veerkracht! Osteopathie is een zachte behandelmethode die uitermate geschikt is voor baby’s, kinderen én volwassenen. Ook bij andere kwaaltjes en klachten zoals darmkrampjes, veel huilen en problemen met de beweeglijkheid kan osteopathie uitkomst bieden.