Een orthomoleculaire aanpak: vertrouw op de kracht van je lichaam

Als je bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt, kan het zelfherstellend vermogen van je lichaam achteruit gaan. Een gevolg kan zijn dat je fysiek en mentaal niet optimaal functioneert. Wanneer je dit bij jezelf opmerkt, kan orthomoleculaire therapie ondersteunend zijn. De orthomoleculaire aanpak richt zich op het zelfherstellend vermogen van jouw lichaamscellen. Hoe werkt dat precies en bij welke klachten is deze therapie geschikt?

Gezonde voeding, gezond leven

Iedereen weet dat gezonde voeding ervoor zorgt dat we goed functioneren. Voeding zorgt er simpelweg voor dat er chemische processen in je lichaam plaatsvinden. Als je gezond bent en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, voel je je over het algemeen fit. Je hebt energie, voelt je niet neerslachtig en hebt zin om de dagelijkse dingen aan te pakken. Soms is dat echter anders.

Wat houdt een orthomoleculaire aanpak in?

In sommige situaties lukt het je niet om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je zult je dan minder fit voelen, of bijvoorbeeld futloos. Als dit geen duidelijke oorzaak heeft, kan een orthomoleculair therapeut of arts onderzoeken of je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Hij of zij zal je een voedingsadvies en een leefstijladvies voorschrijven. Toch is orthomoleculaire therapie anders dan de behandeling van een diëtist. Hieronder lees je wat het verschil is.

Wat is het verschil tussen een dieet en orthomoleculaire therapie?

Een diëtist en orthomoleculair specialist geven beide voedings- en soms ook leefstijladviezen. Toch doen ze niet hetzelfde. Een diëtist werkt volgens methodische uitgangspunten en redeneert klinisch. Zo neemt een diëtist bijvoorbeeld het voedingscentrum als uitgangspunt voor gezond eten. Behandeling van de diëtist past goed bij je wanneer je ondergewicht, diabetes, reuma of een voedselintolerantie hebt.

Holistische kijk

De orthomoleculaire aanpak is wat anders dan de behandeling van een diëtist. De orthomoleculair arts kijkt holistisch: dus naar het totaalplaatje. Een orthomoleculair arts onderzoekt waar je uit balans bent geraakt en hoe de processen in jouw lichaam weer in balans kunnen komen. Het is dus een wat bredere kijk. Toch wordt een orthomoleculaire behandeling soms ook ingezet bij bekende aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Wanneer is een orthomoleculaire aanpak geschikt?

Tijdens orthomoleculaire therapie wordt er wat verder gekeken dan alleen een medische aandoening. Daardoor kan een orthomoleculaire visie helpen bij de volgende problemen:

  • Je eet niet zo gezond als je denkt (onevenwichtig voedingspatroon)
  • Je lichaam neemt bepaalde vitamines en mineralen niet goed op door bijvoorbeeld stress
  • Chronische ziekte
  • Minder goede voedselopname door hoge leeftijd
  • Disbalans in je lichaam door medicijngebruik
  • Een medische ingreep waardoor je lichaam uit balans is geraakt
  • Teveel toegevoegde stoffen binnenkrijgen via je eten
  • Te weinig bewegen
  • Een vermoeid gevoel zonder duidelijke oorzaak

Zoals je ziet kun je door een ongezonde leefstijl ook te weinig (juiste) voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit wordt zeker meegenomen in een orthomoleculaire behandeling.

Orthomoleculaire therapie bij Osteopathie Veerkracht

Het doel van orthomoleculaire therapie is dat je lichaam in balans komt door de juiste voedingsstoffen. Dit houdt een behandeling in onze praktijk in:

  • Intakegesprek om jouw klachten in kaart te brengen
  • Advies voor volwaardige voeding en aanvullende supplementen
  • Leefstijladvies
  • Gesprekken over de voortgang

Belangrijk aan orthomoleculaire therapie is dat lichaam, geest en omstandigheden worden meegenomen in de gesprekken.

Iets voor jou?

Voel jij je futloos of heb je andere onverklaarbare klachten? Mogelijk is orthomoleculaire therapie passend voor jou. Voor meer informatie of een afspraak kun je gerust contact opnemen met Osteopathie Veerkracht!