Osteopathie bij zwangerschap? Dit zijn de meestgestelde vragen

Vol spanning werk je naar die ene dag toe: de dag dat je kindje geboren wordt en je jouw kleine wonder voor het eerst in je armen kunt sluiten. De zwangerschap is een mooie periode, dat zeker, maar deze periode gaat ook vaak gepaard met lichamelijke klachten. Osteopathie is een techniek die ervoor kan zorgen dat deze klachten verminderen, zodat je optimaal van deze tijd kan genieten. Hoe gaat dit in zijn werk? Saskia Breinburg van Osteopathie Veerkracht geeft antwoord op de meest gestelde vragen over osteopathie tijdens je zwangerschap.

Hoe ontstaan klachten?

De meeste klachten ontstaan doordat het lichaam zich moeilijk kan aanpassen op de groei van de baby en daarmee de baarmoeder. Het vraagt om een geheel andere lichaamsbalans en je gebruikt andere spieren. Hier is je lichaam niet aan gewend. De buik kan ook druk uitoefenen op bloedvaten van bijvoorbeeld je benen, waardoor je hier klachten kunt krijgen. Daarnaast kunnen problemen uit het verleden kunnen ook gevolgen hebben. Littekenweefsel als gevolg van een blindedarmontsteking kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat dit gedeelte van de buik minder goed op kan rekken. Door deze asymmetrie in de druk op je bekken kunnen pijnklachten ontstaan in de gewrichten en spieren in je onderrug en lies. Osteopathie kan helpen deze klachten te verminderen.

Waar kun je last van krijgen?

Klachten die met osteopathie goed te behandelen zijn, zijn onder andere:
– Pijnklachten in je (onder)rug
– Hoofd- en nekpijn
– Liespijn
– Instabiliteit
– Misselijkheid
– Pijn in je middenrif of stuit
– Ontlastingsproblemen

Wat kan osteopathie jou opleveren?

Osteopathie is tijdens zwangerschap een erg geschikte behandelmethode. De behandeling stimuleert de gezondheid van het lichaam. Osteopathie richt zich op de oorzaak van de klacht. Door deze oorzaak proberen te verhelpen, zorgt de osteopaat ervoor dat de klacht kan verminderen en het lichaam zichzelf kan herstellen.

Is het veilig?

Osteopathie is uiteraard volledig veilig voor jou en je ongeboren baby (en ook voor jonge baby’s!). De technieken die we gebruiken zijn erg zacht. Met deze zachte technieken zijn goede resultaten te behalen tijdens een zwangerschap, omdat het lichaam in die periode uit zichzelf al mobieler wordt. We kijken natuurlijk ook naar de fase van de zwangerschap, voorzichtigheid staat voorop!

Hoe verloopt de behandeling?

De osteopaat bekijkt de beweeglijkheid van het lichaam. Spanningen en verlies in beweging van het lichaam kunnen leiden tot klachten. De osteopaat gaat dus de klacht na en onderzoekt het lichaam op mogelijke oorzaken van je probleem. Met voorzichtige manipulatie van de weefsels probeert de osteopaat vervolgens de beweeglijkheid te stimuleren. Er wordt altijd gekeken naar jouw situatie en naar het stadium van de zwangerschap, voordat de osteopaat bezig gaat.

Is osteopathie preventief te gebruiken?

Het is moeilijk om klachten te voorkomen die ontstaan door de zwangerschap, omdat niet ieder lichaam hetzelfde op de zwangerschap reageert. Wel is osteopathie nuttig voorafgaand aan de bevalling. Door spanningen in het lichaam vooraf weg te nemen, kan de bevalling mogelijk gemakkelijker verlopen. Dit kan ook de herstel van je lichaam na de bevalling versnellen.

Is osteopathie nuttig na de bevalling?

Wanneer je klachten ervaart na de bevalling is het aan te raden om je huisarts te raadplegen. Er zijn klachten die door de osteopaat behandeld kunnen worden. Tijdens de bevalling staat er hoge druk op je lichaam. Bovendien moet je lichaam na de bevalling weer herstellen. Het kan ofwel door de bevalling zelf of door het herstel voorkomen dat er blokkades ontstaan die de beweeglijkheid blokkeren en leiden tot klachten. In dat geval kan osteopathie deze blokkades weer opheffen.

Veerkracht na de bevalling

Osteopathie Veerkracht is de osteopathiepraktijk van Saskia Breinburg in Zaandam. Persoonlijke aandacht staat bij ons centraal, want ieder mens en ieder lichaam is anders. Twee dezelfde klachten kunnen een andere oorzaak hebben. Osteopathie Veerkracht is gespecialiseerd in het behandelen van klachten tijdens de zwangerschap. We zorgen er samen voor dat jij en je kindje tijdens deze periode optimaal kunnen genieten. Heb je andere vragen, of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op!