Pijn? Dat kan je rug op!

In de ochtend voel je de bui al hangen. Het is lastig om jezelf overeind te krijgen en als je eenmaal rechtop in bed zit, daalt het pas echt in. De pijn in je rug is wel erg hevig geworden. Je slikt maar wat paracetamol om het te onderdrukken, maar toch blijft de pijn aanhouden. In iedere beweging voel je het terug. Volgens cijfers van Volksgezondheidenzorg.info waren er vorig jaar ruim 2 miljoen mensen met nek- en rugklachten. Van die mensen had ruim 800 duizend langdurige of chronische klachten. Dat duidt er wel op dat rugpijn veel voorkomt én moeilijk te behandelen kan zijn. Hoe kom je van rugklachten af?

Mogelijke verklaring

Voordat je meteen overgaat tot handelen, is het goed om eerst stil te staan bij de oorzaak. Een veelgehoorde en logische verklaring is dat je ‘verkeerd gelegen’ hebt. Een nachtje een verkeerde slaaphouding en je hebt een dag, al dan niet dagen last van pijn in je rug. Toch hoeft dit niet per se de oorzaak te zijn. Het kan ook zijn dat er ergens anders in je lichaam een probleem is ontstaan dat nu door pijn in je rug tot uiting komt., zeker wanneer je langere periode rugpijn hebt. De klachten kunnen ook te maken hebben met stress, voeding of andere gewrichten.

Op zoek naar de oorzaak

Osteopathie is een behandelvorm waarbij het onderzoeken van de oorzaak van de klacht centraal staat. Bij het behandelen van symptomen kan het probleem immers zo weer terugkeren. Rugpijn kan samenhangen met andere klachten, zoals nekpijn of klachten in je bekken. Je rug is een centraal onderdeel van je lichaam. Als de mobiliteit in andere lichaamsdelen beperkt is, zoals het bekken, je organen, of bepaalde spieren, kunnen deze problemen zich uiten in de rug.

Gericht behandelen

Dit maakt osteopathie een nuttige behandeling bij rugpijn. Wanneer je langskomt voor een behandeling, onderzoekt de specialist eerst je lichaam om te ontdekken waar de oorzaak precies zit. Vervolgens stelt de osteopaat, gebaseerd op die oorzaak, een behandelplan samen om de klacht ook weer te verlichten. Zo kun je weer soepel bewegen en niet bij iedere beweging opnieuw last hebben van pijnscheuten.

Ervaring

‘Ik kan weer mijn hobby uitvoeren’

Heleen (52): ‘Mijn hobby is tuinieren. Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit. Maar toen ik rugklachten kreeg, werd tuinieren een stuk moeilijker. Soms had ik zoveel pijn dat ik echt niet langer dan een kwartiertje kon werken aan mijn tuin. Toen heb ik bij Osteopathie Veerkracht aangeklopt. Saskia luisterde naar mijn verhaal en stelde een behandelplan op. Inmiddels kan ik weer heerlijk in de tuin aan de slag, en heb ik geen pijn meer!’

Wist je dat…

…de bron van rugpijn zelfs in je schoenen of voeten kan zitten? Wanneer je je voet verkeerd belast of corrigeert, werkt dit door in je been, naar je heup tot je rug. De oorzaak van je rugpijn kan op deze manier dus door je hele lichaam zitten.