Herstellen van een (sport)blessure met osteopathie

Als sporter is een blessure een van de laatste dingen waar je op zit te wachten. Een blessure zorgt er immers voor dat je datgene wat je juist zo graag wilt doen, sporten, niet meer goed lukt. Daarom is het fijn als je zo snel mogelijk van je blessure kunt herstellen. En, misschien nog wel belangrijker, terugkeer van de blessure na je herstel kunt voorkomen. Saskia Breinburg van Osteopathie Veerkracht vertelt over het gebruik van osteopathie bij blessures.

Een onverwachte blessure

Sporten is voor veel mensen een fijne uitlaatklep. Je hoeft even nergens aan te denken en kunt lekker bewegen, alleen of met je team. Maar dan ineens duiken de klachten op. Het sporten gaat steeds moeilijker, tot de pijn ondraaglijk wordt en je even het sporten moet neerleggen. Een blessure. Wat moet je nu doen?

Het ontstaan van een blessure

Hoe ontstaat een blessure? Het menselijke lichaam is een geheel. Alle verschillende weefsels, gewrichten en spieren werken met elkaar samen. Wanneer bepaalde spieren door sport langdurig belast worden, kan er een blokkade ontstaan. Dit bewegingsverlies kan op andere plekken weer tot andere klachten leiden. Blessures kunnen alleen ook ontstaan

Osteopathie bij behandelen blessure

Osteopathie en sport hebben een geschiedenis met elkaar. Het is voor veel (top)sporters niet ongebruikelijk zich regelmatig te laten behandelen bij de osteopaat, naast andere specialisten zoals een chiropractor of fysiotherapeut (meer over het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie). Osteopathie draait namelijk om beweeglijkheid en mobiliteit van het lichaam. Inderdaad: precies datgene wat je bij sporten altijd doet. Omdat een blessure ontstaat door een verlies van beweeglijkheid en overcompensatie of overmatige druk van het lichaam, is osteopathie een geschikte methode om hier weer vanaf te komen.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling begint met een onderzoek naar een oorzaak van de klacht. Welke sport doe je? Wanneer voelde je voor het eerst klachten en hoe reageerde je hierop? Vervolgens wordt gekeken naar de huidige staat van je lichaam. Niet alleen naar de klacht zelf, maar naar alle onderdelen van je lichaam. Zo proberen we samen de oorzaak van de blessure te achterhalen. En als die oorzaak bekend is, kunnen we deze ook behandelen.

Preventief behandelen tegen blessures

Het beste is om niet te wachten tot het tot een blessure is gekomen. De meeste blessures ontstaan niet in één keer. Deze ontstaan door langzame, blijvende overbelasting. Ook hoeft een blessure niet één oorzaak te hebben. Het kan gebeuren dat er meerdere blokkades of problemen ontstaan die de blessure tot gevolg kunnen hebben. Daarom kan het nuttig zijn om preventief naar de osteopaat te gaan. Deze kan vaststellen of er ergens problemen zijn en, als er blokkades of problemen worden gevonden, deze verhelpen. Zo kan ook de blessure worden voorkomen.

Over Osteopathie Veerkracht

Saskia Breinburg is osteopaat in Zaandam met haar bedrijf Osteopathie Veerkracht. Zij helpt mensen om de natuurlijke veerkracht van hun lichaam te herstellen door middel van osteopathie. Soms heeft je lichaam gewoon een zetje in de goede richting nodig om je weer vitaal en gezond te voelen. Wil je meer weten over osteopathie of een afspraak boeken? Neem dan contact op!