'Zijn voorkeurshouding is bijna verdwenen'

‘Sem is met de keizersnede geboren. Hij zat behoorlijk vast en er is toen best veel aan zijn koppie getrokken om hem uit mijn buik te krijgen. Al vanaf de kraamweek constateerden we een hardnekkige voorkeurshouding bij hem. Zijn hoofdje raakte al snel afgeplat. Als we probeerden om zijn hoofdje de andere kant op te leggen, begon hij meteen te protesteren. Het zag er echt uit alsof het niet lekker voelde voor hem’, weet Marion Solleveld nog precies.

Goedbedoelde adviezen

Marion en haar vriend kregen van alle kanten adviezen over hoe ze met Sems voorkeurshouding moesten omgaan. ‘Zelf heb ik ook online naar oplossingen gezocht en vond daarbij informatie over fysiotherapie en osteopathie. Toen ik het er op een gegeven moment op mijn werk over had, vertelde een collega dat zij met haar zoontje van 2,5 jaar bij Saskia was geweest. Haar ervaringen met osteopathie waren heel positief en ze was erg tevreden over Saskia.’

Liedjes zingen

‘Ik heb contact met Saskia opgenomen. Toen ik de naam van mijn collega noemde, wist ze ook nog precies wie zij was. Ik denk dat Sem 2,5 maand oud was toen ik de eerste keer met hem bij Saskia kwam. Hij zette meteen een paar heel grote ogen op, alsof hij wilde zeggen: ‘Wie gaat er nu weer aan me zitten?’ Ik vond het heel fijn hoe Saskia contact met hem maakte. Ze was heel vrolijk, zong liedjes en deed af en toe lekker gek, zodat hij moest lachen. Want tijdens de behandelingen huilde hij ook wel regelmatig. Hij schreeuwde soms zó hard dat ik bang was dat we gehoorbeschadiging zouden oplopen’, lacht Marion.

Persoonlijke klik

‘Saskia moest natuurlijk af en toe toch een beetje aan zijn hoofdje trekken. Zelf ben ik iemand die altijd alles precies wil weten, dus ze legde me goed uit wat ze deed. Ze nam daar ook echt alle tijd voor. Soms vroeg ze me om Sem even vast te houden, zodat ze mij kon laten voelen wat ze bij hem ging doen. Echt heel interessant. Maar verder hebben we het ook vaak over gezellige dingetjes gehad, hoor. Ik vind het fijn dat als ik bij iemand kom voor een professionele behandeling, ik ook een persoonlijke klik met die persoon heb. En met Saskia was die klik er meteen.’

Enorme verbetering

‘Sem is nu 6 maanden en ik denk dat hij acht of negen behandelingen heeft gehad’, vervolgt Marion haar verhaal. ‘Als je hem vergelijkt met hoe hij was toen hij voor het eerst bij Saskia kwam en hoe hij nu is, zie je enorm veel verbetering. Hij heeft nog steeds een lichte voorkeurshouding, maar zijn nekje is nu veel soepeler. Ook zijn afgeplatte hoofdje begint ronder te worden. Nu hebben we ook een kinderfysiotherapeut aan huis gehad en zelf veel oefeningen met Sem gedaan, maar zijn vooruitgang is wel mede aan osteopathie toe te schrijven.’

Vergoeding

‘Het enige nadeel vond ik het kostenplaatje. Dat begon voor ons op een gegeven moment toch mee te spelen’, vertelt Marion eerlijk. ‘Onze verzekering vergoedde elke keer maar de helft van de behandeling, maar toch heb ik er wel een goed gevoel bij gehad, omdat ik zag dat het werkte. Ik zou andere ouders die een kindje met een voorkeurshouding of een afgeplat hoofdje hebben, dan ook zeker doorverwijzen naar Saskia.’