Oedeem: wat is het en hoe kan osteopathie ondersteunen?

Je hebt vast weleens gehoord van oedeem. Het is een overkoepelende term voor vochtophopingen of opgezwollen ledematen. Zodra de temperatuur stijgt, krijgen veel mensen er meer last van. Er zijn verschillende fysiologische verklaringen waarom de ene persoon vocht vasthoudt en de andere niet. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de mineraal- en hormoonhuishouding. Ook heeft het te maken met een verminderde werking van lever, hart of nieren. Merk je de vochtophopingen op bij jezelf en zoek je er een oplossing voor? De osteopaat biedt verlichting bij deze klachten.

Wat is oedeem?

Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Dit gebeurt vaak in de voeten, enkels of knie. Het komt ook voor op andere, ongewone plekken zoals bij de buik of longen. Dit overtollige vocht wordt normaal afgevoerd via de aderen, maar kan ook blijven zitten. Dan is er sprake van oedeem.

Oorzaken

De oorzaak schuilt in een andere, onderliggende aandoening. Het is daarom verstandig om met deze klachten naar een specialist te gaan. Je herkent oedeem door met de vinger op een gezwollen plek te drukken. Blijft er een deukje achter? Dan is er sprake van oedeem.

Welke nadelige gevolgen heeft oedeem?

Je herkent oedeem aan de volgende klachten:

  • Overdreven vochtophoping in de voeten, benen, armen of enkels;
  • Een gespannen gevoel op de gezwollen plek;
  • Opgezwollen ogen of gezicht;
  • Benauwd gevoel;
  • Je bent sneller moe;
  • Last van kortademigheid;
  • Je komt binnen een paar dagen één tot twee kilo aan.

Hoe helpt een osteopaat bij oedeem?

Een osteopaat helpt je met de klachten. De osteopaat maakt gebruik van manuele lymfedrainage. Het is een lichte massagetechniek die zich richt op het stimuleren van het lymfestelsel. De stimulatie zorgt ervoor dat een teveel aan vocht beter en sneller via de lymfebanen wordt afgevoerd. De massage is op het hele lichaam toepasbaar en helpt met het opheffen van blokkades, verhogen van de weerstand en het hormoonstelsel te optimaliseren.

Hulp?

Heb je hulp nodig bij oedeem en de klachten daarvan? Of heb je andere klachten waar je niet vanaf komt? Je bent van harte welkom bij Osteopathie Veerkracht. Maar gerust een afspraak of neem contact op voor meer informatie.